Experiències col·lectives d’escolta

Avui dia, els sons circulen i es produeixen a gran velocitat a través de missatges instantanis en els mòbils, que contribueixen a trencar i/o transcendir les fronteres.

En el marc de les Jornades de sabers migrants: “Teixir aliances per a construir resistències” (setembre 2021), es va presentar una peça sonora que narrava una poesia de l’exili, a través de relats, testimoniatges, arxius de ràdio, música o quotidianitat.

D’una forma oberta i accessible, vam proposar reflexionar sobre la capacitat del so per a desconstruir les diferents fronteres geogràfiques i simbòliques que ens envolten.

Durant les jornades «Relats del viatge: veus, records i històries plurals» (setembre 2022) es va realitzar una escolta col·lectiva d’un dels fragments sonors editats per Nora Daoud i Soukaïna Sentissi de l’associació Azimut.

Aquesta experiència va permetre compartir relats, músiques i sons de la vida quotidiana en diferents llengües i des de diferents llocs, que connectaven simbòlicament Barcelona amb altres punts geogràfics del Mediterrani.

Una cartografia itinerant que convidava a l’escolta i proposava un viatge col·lectiu a través de les paraules, la nostàlgia del llenguatge i la vivència del trànsit