Proposta del simposi
L’ètica de la recerca ha estat sempre molt vinculada a qüestions epistemològiques (Smythe & Murray, 2000). És per aquesta raó que alguns autors i autores reclamen una reflexivitat que abordi la producció de coneixement i la relació entre els seus contextos de descobriment i de justificació. Donada la força epistemològica de la recerca científica, s’hauria de poder reflexionar sobre les seves pràctiques com a possibles llocs i fonts d’injustícia epistèmiques (Fricker, 2007), on es veuen limitades les veus de les persones en situació de desigualtat, els seus recursos hermenèutics, així com la seva agència com a creadores de significats (Medina, 2017). Aquestes consideracions interpel·lant la reflexió sobre la responsabilitat que tenen les investigadores i investigadors davant les jerarquies, així com el rol que pot tenir la recerca en la lluita contra les relacions de poder (Gimeno Martín, 2008). Aquestes qüestions visibilitzen la dimensió epistèmica de l’opressió en el manteniment de l’ordre social establert (Medina, 2011), i conviden a reflexionar sobre el paper que té la pràctica investigadora en la desconstrucció d’aquestes desigualtats ontològiques i epistemològiques (Godrie i Dos Santos, 2017). Es planteja, així, debatre sobre com poder transcendir, de manera crítica, les formes de produir coneixement que silencien les veus de les persones, així com reflexionar sobre com poder transitar etnogràficament cap a altres espais que permetin, no només el reconeixement de les persones i les seves maneres de veure i viure la realitat, sinó també de co-construir un coneixement plural sobre aquesta realitat (Red Saberes Compartidos, 2021).
25 de gener de 2023
9.00-11h. ESPAI I: Enfrontar les injustícies epistèmiques des de metodologies crítiques
- Fatiha El Mouali Samadi i Chaimae El Jebary Amisnau. Anàlisi crític a les epistemologies desiguals: construcció de les dones mores.
- Fabien Le Bonniec. Delitos culturales e injusticias epistémicas: Alcances y límites de la pericia antropológica para el reconocimiento de las narrativas culturales mapuche en tribunales penales del sur de Chile.
- Elisa Alegre Agís i Martín Correa- Urquiza Vidal Freyre. Injusticias epistémicas y resistencias profanas: el conocimiento loco en Catalunya
- Eduard Ocaña Molina. Els factors cronificats del sensellarisme.
- Maria Eugenia Piola i Marta Arranz. Migraciones: ¿quién las narra y desde dónde? Reflexiones epistemológicas a partir de un proyecto colaborativo en Barcelona.
- Núria Sadurní. Pensant l’agència en la metodologia de les produccions narratives. Una reflexió a través dels feminismes decolonials.
18.30-20h. ESPAI II: Connectant pràctiques col·laboratives i formes – altres de construir coneixement.
- Mercedes Serrano. InvestigarCON. Reflexiones en torno a la coinvestigación antropológica junto a personas con experiencias de sufrimiento mental.
- Claudia Magaña y Marta Llobet. Retos y desafíos metodológicos para la colectivización del hecho alimentario: reflexiones con, para y desde las personas en situaciones de precarización, entidades alternativas y la universidad en Barcelona
- Joan Casas Marti. Desigualtats epistèmiques en la construcción de coneixement entorn de les soledats en les persones grans i la intervenció social: Un anar i venir entre l’antropologia i el treball social
- Juan David Gómez Quintero y Mar Dieste-Campo. Especialización y externalización de la atención personal a la vida: del saber intuitivo al tecno-cuidado.
- Violeta Quiroga Raimúndez. Avaluació participativa d’un projecte d’intervenció amb joves migrants no acompanyats/des: la reflexió de la pràctica com eina de desconstrucció de les desigualtats socials.
26 de enero de 2024
9:30-11h: Encuentro de la Red de saberes compartidos.