L’11 de març realitzem la Jornada “Històries en trànsit. Donar cos al silenci” a la Sala Basiana – Antic Espai Sagrerina | Nau Bostik .
Volem abordar de manera crítica els processos de silenciació i l’oblit construït que travessa la història colonial i les migracions.
Proposem diferents accions per a connectar sabers i pràctiques; teixir memòries col·lectives i crear una cartografia d’històries amb veu pròpia.
Una proposta elaborada col·laborativament entre el col·lectiu Sabers migrants, Jiser Reflexions Mediterrànies, Azimut, Natura Poètica, Mitmaq_Edicions, Collective 220, Box 24, Sala Basiana – Antic Espai Sagrerina, Nau Bostik, Mescladís Bostik, la quinta pata i la Universitat de Barcelona.
Us esperem!
12.00-14.00h: Taller de creació col·lectiva: “Trenant memòries”. Mitmaq_Ediciones.
“Trenant memòries” pretén visibilitzar el treball creatiu de persones migrants que no formen part de la institució artística hegemònica. Teixirem xarxes que ens portin a elaborar narratives que facin justícia a les nostres pròpies estètiques visuals i trenquin amb els estereotips i prejudicis, i així, convertir-nos en els nostres propis narradors.
Ens inspira l’ús quotidià de les imatges, creiem que aquí amagat, es tenen fotografies d’arxiu, en àlbums familiars, telèfons mòbils, etc., que construeixen una pròpia memòria i que no van sortir a llum. Aquesta acció busca obrir un espai on es pugui compartir aquestes imatges i experiències, on s’aconsegueixi continuar amplificant les nostres veus, deixant una autopublicació col·lectiva com a memòria visual.
Aforament limitat a 8-10 persones.
Per a participar és necessària la inscripció: https://forms.gle/sneH9YDKiYFKB1Sy7
14h30: Càtering a càrrec de Mescladís Bostik.
15.30h-16.30h Escolta col·lectiva Fragments sonors del viatge#1. Nora Daoud i Soukaïna Sentissi (Azimut).
Cartes postals d’un viatge amb fotografies de Nora Daoud i Houari Bouchenak.
Proposem transcendir les fronteres simbòliques, polítiques i territorials a partir de la creació col·lectiva d’un mapa coral, itinerant i en diferents idiomes, que connecta sons des de diferents punts geogràfics, ciutats o països. Aquesta experiència convida a l’escolta i proposa un viatge col·lectiu a través de les paraules, l’experiència del trànsit i els rumors de la vida quotidiana.
16h30-18h: Taula#22. Quines veus són escoltades?
Programa de ràdio en ‘fals directe’ en el qual conversarem sobre el silenci. Quines veus són escoltades quan es parla de la història colonial? I de les migracions? Com operen els dispositius de poder que produeixen oblits? Com desarticular els mecanismes d’opressió per a crear, connectar o teixir una cartografia d’històries, experiències o memòries? Un espai obert a la participació, la reflexió i l’emoció.
Amb la participació de:
Camila Opazo Sepúlveda, investigadora i activista.
Guerthy Gutiérrez, artista visual i educadora.
Maria Eugenia Piola, Colectivo Saberes migrantes.
Ricardo Cárdenas, artista visual.
Silvina Merino, Microhistorias migrantes.
18-19h: Taller de percussió. Danilo Marinho, Natura poética.
La mescla de cultures pot crear sons i músiques increïbles. Danilo Marinho ens presentarà instruments d’origen africà i indígena que formen part de la història musical del Brasil, i jugarem amb els sons activant la nostra imaginació i intel·ligència emocional.
Projecció dels vídeos “Bárbaros” i “Negro”.
De Danilo Marinho, Natura Poética.
Aquest projecte compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya.