Presentem Polisèmies del silenci!
Publicació co·lectiva:
Aquest numéro #0 transita pels múltiples significats, convergents i divergents, que té el silenci.
Pot ser entès com una categoria filosòfica, com un estat de l’ànima, com un lloc on és possible trobar veritats o insights, com una eina política, com una imposició dels poders instituïts, com la complicitat inerta que pot ‘sostenir’ la crueltat i la maldat de la història.
El silenci no és ‘bo’ o ‘dolent’ en si mateix, sinó que depèn des de quines intencions o propòsits entrem en aquest estat. Depèn de si aquest silenci és desitjat o impost, depèn de si estem parlant de silencis o silenciaments, de les veus, dels crits, els drets, les paraules. I és aquí on explorem de manera crítica els oblits construïts i les diferents maneres en què opera el silenci per a legitimar la dominació, erigir la història colonial com a discurs únic o privilegiar unes veus sobre unes altres en abordar el fet de migrar.
Un procés que es teixeix de manera col·laborativa entre Ida Barbati, Houari Bouchenak, Nora Daoud, Xavier de Luca, Paula Durán, Wael Garnaoui, Mounir Gouri, Guerty Gutiérrez, Saber Lech-Hab, Anna López Luna, Danilo Marinho, Boris Mercado, Hichem Merouche, Araceli Muñoz, Camila Opazo Sepúlveda, Marikena Piola, Ale Rocabado, Laura Rojas, Séverine Sajous i Soukaïna Sentissi per a connectar sabers i pràctiques; teixir memòries col·lectives i crear una cartografia d’històries amb veu pròpia.
Procés de creació col·lectiu i col·laboratiu:
La proposta expositiva:
Aquest llibre es converteix també en una creació col·lectiva que, amb el mateix nom, es presenta dins de l’exposició: “La possibilitat de no haver sigut. Set interferències decoloniales”, que podrà visitar-se en el Centre d’art Santa Mònica del 12 d’octubre de 2023 al 31 de gener de 2024.
Aquesta proposta s’obre a la conversa en un programa públic d’activitats:
Es també un programa d’activitats que s’inicia a l’octubre i inclou conversatoris, programes de ràdio en directe i tallers on dialogar, reflexionar i teixir nous territoris de resistència. Les primeres sessions proposen una mirada crítica sobre els mecanismes de poder que legitimen els processos de silenciació que travessen la història colonial i les migracions, produeixen absències i negació de drets. Enfront del silenci, s’articulen espais d’escolta i diàleg que reivindiquen el dret a construir el propi relat, connecten contranarratives i teixeixen cartografies crítiques, com abordarem en les sessions de novembre. El cicle es tanca al gener, transitant per mirades descoloniales i epistemologies crítiques.
Ciclo I: Octubre 2023
19.10 / 18.00 h: Polisèmies del silenci. Diàlegs i creacions col·lectives. (Conversatori)
20.10 / 18.00 h: Kalima.radio 1. Territoris comuns per a enfrontar el silenci. (Ràdio)
21.10 / 17.00 h: Fragments creatius i històries plurals. (Taller)
26.10 / 18.00 h: Memòries dels cossos en absència. (Conversatori)
Ciclo II: Novembre 2023
16.11 / 18.00 h: Contranarratives i cartografies col·lectives. (Conversatori)
17.11 / 18.00 h: Kalima.radio 2. Dret al propi relat. (Ràdio)
18.11 / 17.00 h: Mapa sonor en trànsit. (Taller)
Ciclo III: Gener 2024
11.01 / 18.00 h: Migració, resistències i epistemologies crítiques. (Conversatori)
12.01 / 18.00 h: Kalima.radio 3. Mirades descolonials. (Ràdio)
13.01 / 17.00 h: Quina part de la teva existència es nega a ser colonitzada? (Taller)
Aquest projecte compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya.