Fragments sonors #4 explora els múltiples significats que la resistència té per a les persones en la seva vida quotidiana.
La lectura d’Ernesto Sabato emergeix a l’inici d’aquesta peça sonora: “Crec que cal resistir: aquest ha estat el meu lema. Però avui, quantes vegades m’he preguntat com encarnar aquesta paraula, com viure la resistència”.
Però, què és la resistència? Amb quins sons s’identifica? Quines imatges destaca? quin lloc té en la vida diària? Com s’estan construint les resistències des de diferents llocs?
La resistència s’associa amb múltiples paraules. És esperança, amor, futur, utopia, justícia, certesa, força…
Resistir és una pràctica de cada dia. Contempla la dimensió espiritual, profunda i íntima de l’ésser humà. Constitueix una manera de viure. Permet estar, aquí i ara. Suposa existir.
És present en les receptes de cuina, en els plats que mengem, en la música i el ball. Manté les petjades del llenguatge. Es reflecteix en els rumors que componen la banda sonora de la vida quotidiana.
Implica, per tant, un compromís. Suposa no conformar-se. Reflecteix la dissidència, l’acció política i social, l’organització col·lectiva, les cures, la construcció de territoris comuns de lluita. És enfrontar-se a les desigualtats sistèmiques, a les violències, al racisme, a les múltiples formes que adopta el poder per a dominar a través del sistema capitalista, colonial i patriarcal.
Enfront d’això, emergeixen històries que construeixen resistències. Es connecten records, experiències, sons, sabors i emocions. Es teixeixen memòries, que són col·lectives, per a trenar arrels i tirar ancores. Noves maneres d’habitar i construir un món que ha de ser més just per a tothom.
Aquesta proposta sonora ha estat realitzada pel Col·lectiu sabers migrants:
- Creació i música: Danilo Marinho.
- Producció i edició: Danilo Marinho i Soukaïna Sentissi.
- Coordinació: Danilo Marinho, Soukaïna Sentissi, Nora Daoud i Paula Durán.
Aquest projecte compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya.
(*) Foto de portada: Danilo Marinho