Biblioteques Expandides | Prendre la paraula (escrita)
Participem al costat d’altres entitats i col·lectius a la primera activitat del cicle “Biblioteques expandidas | Prendre la paraula (escrita). T’esperem!
- 03/12/2024
- 10:00 h – 12:30 h
-
Biblioteca Camp de l’Arpa (C/ de la Indústria, 295)
-
Més informació i inscripcions: espaiavinyo@bcn.cat
El cicle “Biblioteques expandides” és una nova línia de treball de l’Espai Avinyó, en col·laboració amb Biblioteques de Barcelona, amb l’objectiu d’ampliar el relat de les biblioteques públiques de la ciutat mitjançant la diversificació dels seus fons bibliogràfics, les temàtiques treballades, el tipus d’activitats, i les seves formes de relació amb el teixit comunitari, tot des d’una perspectiva intercultural.
En la primera sessió del cicle, reflexionarem, amb diverses iniciatives editorials protagonitzades per col·lectius de persones migrades i racialitzades de la ciutat, sobre: com opera el racisme en el món editorial? Quines propostes de canvi podem fer en relació amb la producció, les traduccions i la distribució literària per possibilitar la creació i l’accés a narratives fetes des de l’autorepresentació? Quin rol han de tenir les biblioteques públiques en aquest àmbit?
Moderació:
Youssef El Maimouni (Ksar el Kebir, 1981) és escriptor i educador social. Llicenciat en Filologia Àrab per la Universitat de Barcelona i Màster en Resolució de Conflictes per la Universitat Oberta de Catalunya, actualment compagina la direcció d’un centre per a joves amb l’escriptura. Col·laborador habitual de la revista Masala i de Radio África Magazine. Ha publicat Cuando los montes caminen (Roca Editorial, 2021), la primera novel·la sobre la guerra civil abordada des de la perspectiva d’un jove marroquí. La seva segona novel·la, Nadie salva a las rosas (Roca Editorial, 2023) suposa la seva consagració com l’autor que redueix la distància entre les dues ribes de l’Estret.
Amb la participació de:
- Plataforma Cero és un projecte editorial autogestionat, antiracista, transincloent, artístic, cultural i acadèmic, creat el 2020 per l’escriptora Raizal, Quinny Martínez Hernández. Aquesta iniciativa impulsa escriptors i escriptores novells, migrants racialitzades, a incursionar en el món editorial. Si bé els llibres van ser la raó per crear el projecte, amb el temps la necessitat d’entrellaçar relats els ha portat a posar en escena altres narratives artístiques: il·lustració, fotografia, dibuix, escultura i altres formes performatives que projecten llenguatges «altres» dins de la construcció sociocultural d’una veritable interculturalitat.
- En Palabras (relatos migrantes) és un col·lectiu d’escriptura creativa format per persones migrants que viuen a Barcelona. El seu objectiu és narrar, investigar i difondre històries sobre l’experiència vital de migrar. Des de 2017, ha facilitat espais per a la creació i edició comunitària de noves narratives sobre la migració, amb la finalitat de crear comunitat, construir memòria i destacar els coneixements autogestats per persones migrants. Els interessa l’intercanvi d’idees i l’aprenentatge col·laboratiu, centrant-se en els processos col·lectius. La seva matèria primera són les paraules, amb les quals produeixen continguts en formats híbrids, amb el propòsit de difondre les seves narratives, fomentar la reflexió i mobilitzar lectors i espectadores.
- Èter Edicions és una editorial radicada a Barcelona i fundada l’any 2023, nascuda amb la voluntat d’apropar les tradicions literàries en català i àrab. La seva activitat es basa, doncs, a traduir publicacions contemporànies de cadascuna de les llengües a l’altra, així com a publicar textos inèdits en ambdues llengües. L’editorial va néixer principalment per iniciativa de Mohammad Bitari. Aquest poeta, dramaturg i traductor palestí trobava a faltar accés a un món que coneix bé i que no arriba suficientment a l’altre costat del Mediterrani: la producció escrita en àrab. A pesar de l’enorme qualitat i varietat de les publicacions –siguin de poesia, teatre, novel·la o pensament–, les traduccions que ens arriben a Occident, i sobretot al català, són o bé escasses o bé no existeixen. Per resoldre-ho, va fundar Èter, conjuntament amb el poeta i crític literari Oriol Rissech.
- Mitmaq Edicions és una plataforma dedicada a la fotografia, encarregada d’acompanyar projectes editorials de fotògrafs migrants a Barcelona, amb l’objectiu de diversificar i visibilitzar el seu treball, així com crear una xarxa de suport. Pretén obrir diferents narratives des de la creació visual, trencar amb l’exotització de les comunitats migrants a Europa i compartir imaginaris del sud global explicats en primera persona.
- Editorial Mey es posa en marxa a Barcelona l’any 1995, amb el treball realitzat per Norberto Masa Akapo i Remei Sipi titulat La razón de un pueblo, que és la recopilació de la Conferència Constitucional de Guinea Equatorial. Fins a la data (2014), l’editorial ha tret a la llum 19 llibres de temàtiques diverses (assajos, poesia, biografies…), fonamentalment d’autors africans i guineans en particular. Una de les raons per les quals es decanta pels autors africans és la falta de literatura africana en el mercat espanyol, i en concret l’escrita en castellà.
- Sabers Migrants constitueix un espai de trobada itinerant que, en diferents indrets, proposa teixir processos col·laboratius de pensament, escolta i diàleg per reivindicar la justícia epistèmica i interpel·lar des de la creació col·lectiva i la resistència. En col·laboració amb Jiser, impulsa Polisemias, una col·lecció editorial que busca explorar noves formes de construcció del coneixement, des del senti-pensar i l’acció crítica, per connectar sabers i pràctiques, entrellaçar memòries i crear una cartografia d’històries plurals amb veu pròpia. Es tracta d’una proposta coral que vincula les arts visuals amb la poesia i la música, utilitza diversos formats creatius i s’escriu en diferents llengües per construir, des de l’individual i el col·lectiu, aquesta publicació conjunta. El 2023 es va publicar 0# Polisemias del silencio i enguany s’ha iniciat el procés per a l’elaboració de 1# Polisemias para otros tiempos. El col·lectiu editorial està format per Ida Barbati, Houari Bouchenak, Xavier de Luca, Paula Durán Monfort, Guerthy Gutiérrez, Boris Mercado, Danilo Marinho, Camila Opazo Sepúlveda i Alejandra Rocabado.
- FIU. Biblioteca mòbil de llibres àlbum anticolonial és una iniciativa impulsada pel Gremi d’Edició de les Mòniques 23/24 del Centre d’Arts Santa Mònica amb propostes de títols suggerits per activistes del món editorial de Barcelona. Es tracta d’un dispositiu mòbil i replicable en diversos contextos. És una biblioteca farcida de llibres-àlbum que proposen relats que desafien les narratives hegemòniques i obren portes a imaginaris que resisteixen al model extractiu proposat per Occident. Es mouen entre diferents llengües i a més encoratgen les infinites traduccions. Parlen del pèl, la pell, els grills, parlen de sirenes i fronteres. Alguns es pregunten quanta terra necessita un home i altres expliquen històries sobre pobles que volguessin deixar de ser grisos. Els llibres que conté parlen de petits prínceps i guineus dels camins, parlen de monstres que tenen por de la lluna.
- JAŊDE editorial és una cooperativa editorial de ficció i no ficció en català que neix entre Barcelona, Vic i Mataró amb vocació social: generar un espai de qualitat per a la literatura que no sabíem que mancava. Busca impulsar les veus racialitzades o d’ascendència migrant que tenen dificultats per accedir al sector editorial a causa de la discriminació pel seu origen, raça o ètnia. Vol oferir referents a les lectores i lectors que, com elles, tenen una identitat plural, que se senten d’aquí i també d’allà i que també necessiten veure’s representats a les llibreries. A través de JAŊDE Editorial, es busca que la literatura catalana s’atreveixi a englobar tot allò que les veus racialitzades o d’origen migrant estan preparades per compartir.
Organitza:
Espai Avinyó
Co-organicen:
Biblioteques de Barcelona
Biblioteca de Camp de l’Arpa – Caterina Albert