Objectiu de la jornada
Propiciar la creació d’espais que permetin reflexionar sobre els processos i dispositius de poder que han conformat, en el si de les ciències socials, humanes i del comportament, una estratificació dels sabers que ha silenciat altres maneres de produir coneixement i ha ocultat a poblacions amb sabers propis.
Fomentar la visibilització dels sabers ciutadans, quotidians, tradicionals i experiencials, les metodologies i pràctiques alternatives, decolonials i comunitàries des d’unes ciències que, pensem, han d’estar compromeses amb les persones, grups o comunitats que es troben en una situació de discriminació, estigmatització i exclusió social.
Promoure propostes docents, investigadores i innovadores, que estimulin les nocions de construcció de coneixements no hegemònics, intel·ligència col·lectiva, coneixement col·laboratiu, i dialogo de sabers que puguin resultar útils per als individus, grups o comunitats que es troben en una situació vulnerable o d’exclusió.
13 d’abril 2023
9.00 Acolliment i presentació de la jornada i de la xarxa
(Sala de Juntes de la Facultat de Ciències Socials i del treball)
10.30 – 12.15 Col·lectiu Dignitat. Les persones en situació de carrer dialoguen amb alumnes/us i professores/és (Paula González Granados, Universitat de Saragossa). (Aula 12).
Participants:
– Claudia Aguado Sanchís.
– Marifé Torres Román.
– José Guillermo Peña Márquez.
– Jesús Manuel Grijalva Valdez.
– Jose Dionisio Araguas Ciprés.
El Col·lectiu és un grup intercultural i intergeneracional d’homes i dones en situació de pobresa i exclusió social derivades de diferents problemàtiques socials que busca la transformació social basada en: la incidència política i l’assessorament a institucions, entitats socials, la sensibilització i la visibilització.
12.15 – 12.30 Pausa- Cafè
12.30 – 14.15 Reflexivitat pràctica: Pensar i sentir des de les cures de les persones, la llar i el territori (Ana Lucía Hernández Cordero, Mar Dieste i Patricia Almaguer, Universitat de Saragossa) (Sala de Juntes de la Facultat de Ciències Socials i del Treball).
L’objectiu d’aquesta sessió és compartir experiències en les quals la trobada entre l’acadèmia i la pràctica social construeix nous sabers que enriqueixen tots dos espais. Al centre de la sessió està el reflexionar col·lectivament les pràctiques de cures de les persones, les llars, i el territori. Per a això estarem acompanyades de les experiències de participants de l’Associació de treballadores de la llar i les cures de Saragossa. El territori, com una “llar estesa” s’integra des de les perspectives d’algunes participants del _Laboratori d’innovació Social per al Medi rural i Periurbà (ODS Rural Lab). Des de la seva experiència pràctica ens comparteixen el que pensen i senten en el medi rural i els reptes per a preservar sabers que mantenen el territori viu.
14.30 Menjar
16.30 – 18.30 DEBAT Com ens estem plantejant les epistemologies crítiques en la nostra docència i recerca? (Aula 2).
Participacions espontànies dels assistents. (Modera César Sánchez)
– Qui soc, què investigo i com investigo?
– Dilemes que afrontem, dificultats metodològiques, ètiques, reptes en la recerca social.
19.00 Visita a l’Espai de cultura comunitària Harinera ZGZ
Sopar en Harinera ZGZ (Prèvia inscripció)
14 d’abril
9.00 – 10.30 Diagnòstics creen emocions: Delineant horitzons comuns per a l’art i la vida a Iberoamèrica (Rocío Nogales Muriel, Begoña Rius, María Camarero i Javier Roche, Universitat de Saragossa). (Sala Rey del Corral).
Per a què serveix un diagnòstic? I un balanç social? La Xarxa d’Agents i Espai de Cultura Comunitària (REACC) va presentar el seu primer mapatge i diagnòstic en el 2022 i des de llavors, ha incorporat aspectes de generació de coneixement que articulen aspectes invisibilitzats, com les emocions, el cos i fins als territoris d’agents i comunitats. La participació de la REACC en la 5a Trobada Iberoamericana de Cultura Viva al Perú va promoure l’intercanvi amb altres metodologies que van enriquir el procés d’aprenentatge i posada en comú que resulta en la sistematització d’experiències i sabers per a conèixer i reforçar l’ecosistema de la cultura comunitària.
10.30-12.30 Diagnòstics creen emocions: Taller amb alumnat de l’assignatura Habilitats de la comunicació (Rocío Nogales Muriel, Begoña Rius, María Camarero i Javier Roche, Universitat de Saragossa). (Aula 10).
13.00 – 15.00 Menjar
15.00 – 17.00. Una finestra oberta a Amèrica Llatina: Què volem, podem i necessitem parlar els/as investigadors/as? (Santiago Martínez, Mª Eugenia Piola, Johannes Maerk, Xarxa de Sabers compartits – Mar Dieste i Patricia Almaguer, Universitat de Saragossa). (Sala Rey del Corral).
Obrir una finestra a Amèrica Llatina en aquestes jornades suposa preguntar-se posicionalment (un eufemisme de la racialització i la generització o el capacitismo) pels temes que investiguem, per què ens preocupen uns i no altres assumptes, i quines són les condicions materials i simbòliques de producció de coneixement “a un costat i un altre” de les fronteres que ens uneixen i separen (digui’s Atlàntic, Amèrica Llatina-Carib, Abya Yala-Améfrica, Europa; en les connexions amb el Sud Global; com a investigadores o investigadors, nacionals o migrants). Co-incidències i vaig donar-vergències existents i persistents que reclamen o minen l’empremta que poden/podem tenir els/as llatinoamericans/as a Europa. En aquest sentit, ens preguntem encara quines ganes i desitjos hi ha/hauria de plantejar: què volem, podem i necessitem parlar els/as investigadors/as apuntats a aquesta Finestra a Amèrica Llatina.
Participants:
– Andrea Lisette Pérez, Universitat de Antioquia (Colòmbia)
– Fabricio Pereira da Silva, Universidade Federal do Estat do Va riure de Janeiro (el Brasil)
– Margarita Maass Moreno, CEIICH, Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (Mèxic)
Conferència retransmesa a través del canal de youtube: https://www.youtube.com/@ sabers_migrants
17.00 Avaluació de la trobada i reptes de futur. Clausura. (Sala Rey del Corral)
Juan David Gómez-Quintero (Universidad de Zaragoza)
Comitès:
Comitè organitzador:
– Patricia Almaguer Kalixto
– Mar Dieste Campo
– Ana Lucia Hernández Cordero
– Juan David Gómez Quintero
– Paula González Granados
– Rocío Nogales Muriel
– Ana Katarina Pessoa de Oliveira
– César Sánchez Álvarez
– Isabel Saz Gil