2022. 09 / Forum Insaniyyat

Del 20 al 24 de setembre vam participar en el Fòrum Insaniyyat que s’ha realitzat a Tunísia.

Vam presentar, conjuntament amb Khaoula Matri (Université de Sousse), un taller sobre Violència(s) i resistència(s) en context de crisi: Mirades transnacionals des de les Ciències socials.

El taller que presentem pretenia abordar la violència simbòlica, institucional i quotidiana que sofreixen les persones per raons de gènere, cultura, religió, classe social, orientació sexual o sofriment mental.

Els treballs presentats van abordar aquestes realitats, incidint en els mecanismes que produeixen la naturalització i legitimació d’aquestes violències que, sobretot, operen per a mantenir l’ordre social. Al mateix temps que reconeixien les resistències individuals i col·lectives que es construeixen en contextos de desigualtat i que permeten les reexistències polítiques i socials.

En aquest espai vam poder compartir el treball que s’està realitzant des del Col·lectiu sabers migrants.

PROGRAMA DEL TALLER 22.09.2022

Taller 1: 8.45-10.45h:

Presentació del taller: Khaoula Matri (Université de Sousse).

 

– Paula Durán Monfort, Araceli Muñoz, Maria Eugenia Piola Simioli i Clàudia R. Magaña, Universitat de Barcelona, (Espanya), Qui té el poder de contar les múltiples històries de la migració? Discursos, coneixements i pràctiques polítiques dels moviments socials.

 

– Wael Garnaoui, Universitat de Leipzig (Alemanya)/Université de Sousse (Tunísia), La violència de les fronteres i les noves vulnerabilitats socials i psíquiques.

 

– Violeta Quiroga i Eveline Chagas, Universitat de Barcelona, (Espanya), La participació dels menors immigrants no acompanyats com a procés de resistència a les injustícies socials a Catalunya.

 

Taller 2: 11-13h:

Presentació del taller: Paula Durán (Universitat de Barcelona).

 

– Marta Luceño Moreno, La literatura grisa: Com fer que la recerca sobre les minories i els grups minoritaris a Tunísia.

 

– Khaoula Matri, Université de Sousse, Violència contra les dones, modalitats de resistència i estatus de les ciències socials en la producció de coneixement.

 

– Ramzi Ben Amara, Université de Sousse, Religió i violència estatal en l’època de la pandèmia: el cas tunisià.