#0 Polisèmies del silenci és una publicació col·lectiva auto-editada, que explora els múltiples significats, convergents i divergents, que poden atribuir-se al silenci.
Un procés que es teixeix de manera col·laborativa entre Ida Barbati, Houari Bouchenak, Nora Daoud, Xavier de Luca, Paula Durán, Wael Garnaoui, Mounir Gouri, Guerty Gutiérrez, Saber Lech-Hab, Anna López Luna, Danilo Marinho, Boris Mercado, Hichem Merouche, Araceli Muñoz, Camila Opazo Sepúlveda, Marikena Piola, Ale Rocabado, Séverine Sajous i Soukaïna Sentissi per a connectar sabers i pràctiques; teixir memòries col·lectives i crear una cartografia d’històries amb veu pròpia.
Artistes que han participat:
Ida Barbati (1990) viu i resideix a Barcelona. S’ha format en Arts Visuals en la Laba de Florència (2018) i ha finalitzat els seus estudis amb un Màster d’Arts i Educació a la Universitat de Barcelona (2020) i un Màster de Filosofia per als Reptes Contemporanis en la Universitat Oberta de Catalunya de Barcelona (2022). Actualment és doctoranda en la Facultat d’Arts de la Universitat de Barcelona.
Houari Bouchenak és un fotògraf, comissari i gestor cultural algerià. En 2006, es va unir a l’associació La Gran Maison in Tlemcen (Algèria), la qual cosa li va permetre experimentar amb la narració fotogràfica basada en relats literaris. Uns anys més tard, reforça la seva pràctica formant-se en la Universitat Paul Valéry (Montpeller) i en l’agència Magnum Photos (París), però són les trobades i col·laboracions amb diferents fotògrafs i artistes els que han nodrit la seva pràctica. Membre i*co-fundador del Collectif 220 (www.collective220.net ), i fundador i director de La Maison de La Photo (Tlemcen/Algèria), ha ensenyat fotografia en els departaments d’art i arquitectura de la Universitat de Tlemcen.
Nora Daoud. He nascut a França, però viu a Sevilla. Percebo la fotografia com un acte per a registrar fragments de la meva vida i vivències en diferents temporalitats i espais. Aquesta paraula senzilla “Estrán” ha donat títol a una sèrie de multiexposicions d’imatges preses els últims 5 anys en diversos llocs (Andalusia, França i el Brasil), en els quals he habitat o transitat.
Soukaina Sentissi. Nascuda i criada al Marroc, Va estudiar Dret, Filosofia i Història a França. Ha treballat en molts àmbits de la cultura, en particular el cinema, festivals, residències de guionistes i acords de coproducció, amb especial atenció geogràfica al Mediterrani i a la regió MENA. És cofundadora de l’associació Azimut, la productora Els Ménines i forma part del col·lectiu MARE.
Guerthy Gutiérrez nascuda a Bogotà, Colòmbia (1990), el context de la violència política en el seu territori i l’experiència personal com afectada pel conflicte, específicament l’assassinat del seu pare, va motivar el seu interès per reconceptualitzar la percepció de víctima, indagar en les profunditats d’aquesta condició i desplegar les tensions i les diverses dimensions de la victimització: la por, la memòria, la reparació. A partir d’allí, s’involucra en processos de recerca i formació, des d’on desenvolupa un conjunt d’accions performatives, murals, produccions audiovisuals, publicacions i activitats de difusió.
Danilo Marinho és un artista brasiler que resideix a Barcelona fa sis anys. És fundador del col·lectiu Natura Poètica a la ciutat, té un Màster en Comunicació i Educació per la Universitat Autònoma de Barcelona, i un postgrau en Projectes Pedagògics i Escènics per l’Institut del Teatre de Barcelona.
Boris Mercado. Des del 2013 treballi com a fotoperiodista al Perú. Aquest acostament, m’ha portat a interessar-me per temes que es trobin dins de l’hemisferi social. Al seu torn, la meva producció fotogràfica m’ha ajudat a connectar-me i col·laborar amb diferents projectes per Amèrica Llatina, Sud-àfrica i Nova Zelanda, on vaig poder ampliar els meus horitzons i treballar des del llenguatge *fotografico en espais de gestió cultural, com a mitjà de transformació social.
Camila Opazo Sepúlveda és una dona xilena migrada a Barcelona, on cria, crea i (donis) aprèn des del feminisme antiracista com a posició teòrica-política de vida. És activista i investigadora, ha estat formada com a arqueòloga i museòloga, i posseeix experiència acadèmica i professional en el camp de la gestió dels llegats colonials.
María Eugenia Piola. Doctora en antropologia i professora del grau de Treball Social de la Universitat de Barcelona. Membre del col·lectiu Sabers Migrants i del Grup de Recerca i Innovació en Treball Social (GRITS).
Araceli Muñoz. Doctora en antropologia i professora del grau de Treball Social de la Universitat de Barcelona. Membre del col·lectiu Sabers Migrants i del Grup de Recerca i Innovació en Treball Social(GRITS).
Alejandra Rocabado (Bolivia, 1987) és una fotografa i activista coneguda pel seu treball en resistència, migració, identitat, i territori, amb èmfasi en les minories.
Com a fotoperiodista a Bolívia va ser nominada per al Masterclass Joop Swart de la World Press Photo Foundation en 2015 i 2016.
Aquest projecte compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya.